Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kaydırma çubuğu

Languages:

Diller:

Linkler - SambaPOS V4

Linkler - SambaPOS V3

Linkler - SambaPOS V2

Linkler - Sosyal Medya

—-

tr:mesaj_sunucu_nedir_nasil_kullanilir

Mesaj Sunucu Nedir? Nasıl kullanılır?

İşletme içerisinde birden çok cihaz kullanıldığında (pc, dokunmatik pc, laptop, el terminali, tablet vb.) özellikle masa güncellemeleri başta olmak üzere yapılan tüm değişikliklerin diğer cihazlara anında haber verilmesini sağlayan sistedir.

Samba Mesaj Sunucu her SambaPOS kurulu ile birlikte sisteme yüklenen bir minik bir uygulamadır. Yeri tam olarak SambaPOS'un kurulu olduğu dizindir.

SambaPOS V3 ile birlikte 2 farklı şekilde çalışabilmektedir.

  1. Uygulama olarak Sistem Tray'de arka planda çalışanı
  2. Windows Service olarak arka planda çalışanı

Samba Mesaj Sunucu her sistemde (işletmede, network'de) yanlızca bir bilgisayarda çalıştırılmalı; diğer bilgisayarlar bu sunucunun yayınlayacağı mesajları almaya ayarlanmalıdır.

1. Uygulama Olarak çalışan Samba Mesaj Sunucu

Uygulama olan Samba Mesaj Sunucu, SambaPOS'un kurulu olduğu dizinde bulunan Samba.MessagingServer.exe adlı uygulamadır. Mesaj Sucunu çalıştırıldığında temel ayarların yer aldığı küçük bir pencere açılacaktır.

Bu pencere de mesajların yayınlanacağı TCP/IP portu default olarak 8080 olarak verilmiştir. Gerek duyulması halinde bu port değiştirilebilir. Eğer kullanıyorsanız firewall'dan erişime izin verilmelidir. Start Server Automatically seçeneği Mesaj Sunucunun Windows her başladığından otomatik olarak başlamasını sağlamak için işaretlenerek Start butonuna basılarak çalıştırılır.

Start butonuna basıldığında pencere kendisini System Tray'e taşıyacak ve burada çalışmasını sürdürecektir.

Samba Mesaj Sunucu çalıştırıldıktan sonra, SambaPOS içerisinde bu Mesaj Sunucuya bağlanarak ondan gelecek Güncelleme mesajlarını alması için tanıtılması gerekmektedir.

Mesaj Sunucu ayarları Yönetim > Ayarlar > Yerel Ayarlar menüsü içerisinde yer almaktadır.

Bu sayfada Kırmızı kutucuk içerisine alınan alanlar Samba Mesaj Sunucu ile ilgili tanımlamaların yapılacağı alanlardır.

  1. Mesaj Sunucu Adı :Samba Mesaj Sunucu uygulamasının çalıştığı bilgisayarın adı ve IP adresinin yazılacağı alandır. Eğer sabit bir IP adresi kullanıyorsanız IP adresinizi yazmak her zaman daha iyidir.
  2. Mesaj Sunucu Portu: Samba Mesaj Sunucu çalıştırılda tanımlanan IP portunun yazılması istenir. Eğer değiştirmediyseniz default olarak 8080 gelecektir.
  3. Başlangıçta İstemciyi Başlat: SambaPOS her başladığında otomatik olarak Mesaj Sunucuya bağlanılmasını sağlamak için isaretlenmelidir.
  4. İstemciyi Şimdi Başlat: O an çalışmayan istemcinin gerekli ayarları yazıldıktan sonra hemen başlamasını sağlamak için kullanılan butondur.

Ayarlamalar yapıldıktan sonra Mesaj Sunucunun çalışması için Kaydet butonuna basılır ve SambaPOS'dan tamamen çıkılarak tekrar başlatılır, böylece SambaPOS başlangıçta Mesaj Sunucuyu bulacak ve bağlı olduğunu bildirmek için ekranın sol alt köşesinde “Connected” yazılı bir bilgi çıkacaktır.

Bu Connected mesajı SambaPOS'un Mesaj Sunucuya bağlı olduğunu ve yapılan tüm güncellemeler ile masa değişikliklerini anında alabileceği anlamına gelir.

2. Windows Service Olarak Çalışabilen Mesaj Sunucu

Aslında çalışma mantığı ve yaptığı işler tamamen birbirnin aynısıdır. Tek fark, bunun Windwos Service' i olarak çalışmasıdır. Bu durumda System Tray'de çalışan bir uygulama olmaz, Mesaj Sunucu Windows başlatıldığında arka planda Windows Service olarak otomatik olarak daima çalışır.

Eğer Samba Mesaj Sunucu olarak Windows Service kullanmak istiyorsanız SambaPOS'un kurulu olduğu dizin içinde yer alan, Samba.MessagingServerServiceTool.exe programını çalıştırmalı ve ilk ayarlarınızı buradan yapmalısınız.

  • Port: Mesaj Sunucunun çalışacağı TCP/IP portunun numarasının yazılacağı alandır. Default olarak 8383 olarak gelir.
  • Install Service: Sunucu çalıştırıldıktan sonra bir kere basılarak, Servisin Windows'a kurulması için kullanılır. Bir kere tıklanarak servis Windows a yüklenmiş olur.
  • Uninstall Sevice: Samba Mesaj Sunucu Servisini Windows'dan kaldırmak için kullanılır.
  • Start: Servisi başlatma butonu. Bir kere tıklanarak Windows her açıldığında otomatik başlaması sağlanır.
  • Stop: Servisi durdurma butonu. Çalışan servisin durması gerektiği durumlarda kullanılır.

Port tanımı yapılıp Install Service butonuna basıldıktan sonra, aktif hale gelecek olan Start butonuna basarak Samba Mesaj Sunucunun Windows Servisi olarak çalışmasını başlatmış oluruz.

Samba Mesaj Sunucu Servis versiyonun çalıştığını Görev Yöneticisi içerisnde yer alan Servisler tabından görebilirsiniz.

Servis olan Mesaj Sunucu çalıştırıldıktan sonra SambaPOS içerisinde yapılmas gereken tanımlamalar uygulama olan Measaj Sunucu ile birebir aynıdır.

Dikkat Edilecek Hususlar

SambaPOS versiyon güncelleme veya yeniden kurulum işlemleri sırasında Mesaj Sunucu arka planda çalışıyor olduğundan kurulum sırasında açık olduğunu hatırlatan ve kapıtılacağını söyleyen bir dialog penceresi ile karşılaşacaksınız.

Bu durum kullandığınız Mesaj Sunucuyu kapatarak üzerine yeni SambaPOS'un yüklenebilmesini sağlayacaktır. Yükleme yapamdan evvel Samba Mesaj Sunucu'nuzu kendiniz manuel olarak kapatabilir ve bu mesajla karşılaşmayabilirsiniz.

SambaPOS kurulumu bittiğinde karşımıza gelen son pencere de çalıştırabileceğimiz Mesaj Sunucular çıkacaktır.

buradan da mesaj sunucu olarak kullandığımız uygulamayı seçerek tekrar başlatmalıyız. Allta bulunan Messaaging Server (Standalone) seçeneği 1. maddede anlattığımız uygulama olan Mesaj Sunucudur.

SambaPOS içerisinde Mesaj Sunucu Adı yazan alanda IP adresi kullanmak sabit local IP ler kullandığınız her zaman avantajlı olacaktır.

Mesaj Sunucu için kullandığınız TCP portunun da Windows da Firewall veya Internet Security bezeri programlar kullanıyorsanız izin verilen bir port olmalı veya Firewall'dan bu porta izin vererek haberleşmeyi sağlamalısınız.

tr/mesaj_sunucu_nedir_nasil_kullanilir.txt · Son değiştirilme: 2013/09/18 07:15 (Dışarıdan düzenle)