Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kaydırma çubuğu

Languages:

Diller:

Linkler - SambaPOS V4

Linkler - SambaPOS V3

Linkler - SambaPOS V2

Linkler - Sosyal Medya

—-

tr:masalarin_temizlik_durumlarinin_takibi_nasil_yapilir

Masaların Temizlik Durumlarının Takibi Nasıl Yapılır?

SambaPOS V3'ün nimetlerinden faydalanmaya başlayalım,

Bunun için yapacağımız örneklerden bir tanesinin senaryosu şöyle;

İşletmenizde bir Şef veya Halkla İlişkiler personeliniz var, ve bu personelinizin elinde bir tablet ile işletmenizde gezerken Masaların temizliğe ihtiyacı olup olmadığını belireyecek ve bu durum güncellemesi ilgili bilgisayarın üzerinde renk değiştirerek kendini belli edecek;

Temizlik yapıldıktan sonra masanın durumu tekrar Temiz olarak işaretlenecek ve buraya Müşteri kabul edilebilir veya temizlendi olarak güncellenecek.

Burada örneğini yapacağımız uygulamayı siz farklı amaçlarınız için şekillendirerek farklı uygulamalarda gerekleştirebilirsiniz.

Hemen işlemlerimizi gerçekleştirmeye başlayalım.

1. Temizlik Durumunu Değiştirecek Eylemin tanımlanması

Masalarımız SambaPOS V3 de Varlık olarak tanımladığımız hatırlaycaksınız, Bu eylemde de Masalarımızın yani varlıklarımızı Durumlarını değiştireceğimiz için, kullanacağız.

Yönetim > Otomasyon > Eylemler menüsünden Eylem Ekle linkine tıklıyoruz.

Eylemimize uygun bir isim versikten sonra Örn. Temizlik Durumunu Değiştir. Eylem Tipi olarak “Varlık Durumunu Değiştir” eylemini seçiyoruz.

Entity Stata Name (Varlık Durumu Adı) alanına bu durumumuz için kullanmak istediğimiz bir isim atıyoruz. Entity State (Varlık Durumu) alanını ise ileriki adımlarda Kural ile değişken olarka göndereceğimiz için [:] içerisinde yazıyoruz. Örn: [:HK]

Daha sonra bu Eylemizi Kaydediyoruz.

2. Temizlik Emri Belge Tipinin Tanımlanması

Masaların temizlik durumlarını, farklı bir ekranda çalıştırmak istediğimiz için tanımlayaracağımız Adisyon Etiketinin Sipariş aldığımız Adisyonda değilde farklı bir belgede tanımlanması yetkisiz personelin kullanmaması ve Sipariş Adisyonunuzda fazladan buton olmaması için faydalı olacağından yeni bir Belge Tipi tanımlıyoruz.

Yönetim > Adisyonlar > Adisyon Tipleri menüsüne gelip Adisyon Tipi Ekle linkine tıklıyoruz.

Adisyon Tİpi Adına uygun bir isim veriyoruz. Örn: Temizlik Emri

POS Menüsü alanı aslında kullanmayacağzı çünkü bu belge ile sipariş almayacağız ama boş geçemediğimiz için uygun bir Menümüzü seçiyoruz.

Adisyon ve Sipariş Numaratörlerimizi seçiyoruz.

Varlık Tipi alanında Ekle linkine tıklayarak bu Belge de Masalar varlığıza çalışacağımız için Masaları seçiyor ve Kaydet butonuna basarak Belgemizi kaydediyoruz.

3. Temizik Durumunu Seçeceğimiz Adisyon Etiketi

Temizlik Durumlarını bir Adisyon Etiketi seçerek değiştireceğiz. Bunu tanımlamak için Yönetim > Adisyonlar > Adisyon Etiketleri menüsüne gelerek Adisyon Etiketi Ekle linkine tıklıyoruz.

Adisyon Ekitemize uygun bir isim veriyoruz. Örn: Temizlik Durumu

Bu Adisyon Etiketinin Zorunlu seçileceğini ve Belge Açılmadan Hemen önce sorulması gerektiğini ve seçerek Alt Etiketlere geliyoruz.

Burda Etiket Ekle linkine tıklayarak açılan alanlara Temizle ve Temizlendi şeklinde 2 değer giriyoruz.

Son olarak bu Adisyon Etiketinin sadece Temizlik Emri adındaki belgemizde kullanılacağını tanımlamak için İlişkiler tabında yer alan alanda Ekle linkine tıklıyor ve Adisyon Tipini Temizlik Emri olarak düzenleyerek kaydediyoruz.

Adisyon Etiketi genel Ayarları

Adisyon Etiketi Alt Etiketleri

Adisyon Etikeri İlişkiler tanımları

4. Adisyon Etiketinin Durumuna Göre Masalarımızı Boyayacak Durumların tanımlanması

Adisyon Etiketimizi tanımdıktan sonra etiketin durumuna göre bu değerin almasını istediğimiz renkleri tanımlamak için Yönetim > Ayarlar > Durumlar menüsünden Durum Ekle linkine tıkladıktan sonra “Temiz” durumumuz için Durum adını Temiz olarak veriyor, Durum Tİpini “Varlık Durumunda” olarak seçiyoruz, bu şekilde Varlıklar için bu boyamanın yapılacağını söylemiş oluyoruz.

Son olarak masalarımız Temiz olduğunda hangi renkte gözükmesini istiyorsak Renk alanında o rengi seçiyoruz. Örneğimizde temiz masalarımız Beyaz renkte görebilmek için White yaparak Kaydet butonuna basıyoruz.

Aynı Durum tanımlasından bir tanede Kirli masa durumu için tanımlıyoruz onun rengini bu sefer Siyah yapıyoruz.

5. Masanın Kirli Olduğunu Gösterecek Kural

Sıra geldi masamızın kirli olarak işaretlendiğinde çalışacak olan Kural'ın tanımlanmasına.

Yönetim > Otomasyon > Kurallar menüsünden Kural Ekle linkine tıklayarak yeni bir Kural tanımlıyoruz. Kuralımıza uygun bir isim veriyoruz. Örn:Masa Temizleme Emri Olay Adı olarak Adisyon Etiketi Seçildiğinde çalışacağı için “Adisyon Etiketi Seçildi” olayını seçiyoruz.

Etiket adına yukarıda tanımladığımız Etiketi seçiyoruz. Etiket Değeri olarak da Temizle değierini yazıyoruz.

Eylem Seç linkine tıklayarak tanımladığımız Temizlik Durumunu Değiştir eylemini seçiyoruz ve [:HK] olarak atadağımız değişkenimizin bu kural çalıştığında, Kirli değerini alması için HK alanına Kirli yazıyoruz ve tekrar Eylem Ekle diyerek bu işlem yapıldıktan sonra belgemizin kapatılmasını sağlamak için Belgeyi Kapat Eylemini de seçerek bu kuralımızı kaydediyoruz.

6. Masanın Temiz Olduğunu Gösterecek Kural

Sıra geldi masamızın temiz olarak işaretlendiğinde çalışacak olan Kural'ın tanımlanmasına.

Yönetim > Otomasyon > Kurallar menüsünden Kural Ekle linkine tıklayarak yeni bir Kural tanımlıyoruz. Kuralımıza uygun bir isim veriyoruz. Örn:Masa Temizlendi Komutu.

Olay Adı olarak Adisyon Etiketi Seçildiğinde çalışacağı için “Adisyon Etiketi Seçildi” olayını seçiyoruz.

Etiket adına yukarıda tanımladığımız Etiketi tekrar seçiyoruz. Etiket Değeri olarak da Temizlendı değerini yazıyoruz.

Eylem Seç linkine tıklayarak tanımladığımız Temizlik Durumunu Değiştir eylemini seçiyoruz ve [:HK] olarak atadağımız değişkenimizin bu kural çalıştığında, Temizlendi değerini alması için HK alanına Temiz yazıyoruz ve tekrar Eylem Ekle diyerek bu işlem yapıldıktan sonra belgemizin kapatılmasını sağlamak için Belgeyi Kapat Eylemini de seçerek bu kuralımızı kaydediyoruz.

Kurallarımızı tanımladıktan sonra sıra geliyor bu olayların gerçekleşeceği ekranı tasarlamaya;

7. Varlık Ekranı tasarlama

Yönetim > Varlıklar > Varlık Ekranları menüsünden Varlık Ekranı Ekle linkine tıklıyoruz, ve bu ekranımıza uygun bir isim veriyoruz. Örn: Temizlik Görünümü

Adisyon tipi olarak, yukarıda tanımladığımız Temizlik Emri belge tipimizi seçiyoruz.

Görünüm Modunda Otomatiği seçiyoruz 2. tab'a Varlık Listesinbe geçiyoruz.

Varlık Tipi olarak, Masalarımızı göstermesini istediğimizden Masalar varlık tipimiz seçiyoruz, Görünüm Durumu olarak Eylem tanımı içinde yaptığımız görünüm durumu olan HStatus yazıp, Varlık Seç linkine basarak, bu varlık ekranımızda görmek istediğimiz masalarımızı seçebiliriz.

Son olarak bu Varlık Ekranının İlişkiler tabını konfigüre ediyoruz, Ekle linkşne tıkladıktan sonra eklenen satırda Adisyon Tipi alanına tanımladığımız Temizlik Emri Belge Tipini seçiyoruz ve Kaydet butonuna bsıyoruz.

Burada farklı bir terminal tanımlanarak senaryoda olduğu gibi bu ekranın sadece o terminalde gözükmesinide saylayabilriz.

Kullanım Ekranları:

Varlık Ekranı Görünümüz

Durum Değiştirmek için Masaya tıkladığımızda

Notlar:

Yukarıda anlatılan uygulamalar için SambaPOS V3.0filez veya üzeri bir versiyon kullanmalısınız.

Bu uygulamanın yapıldığı örnek SDF veritabanı dosyasını Buradan İndirebilirsiniz.

tr/masalarin_temizlik_durumlarinin_takibi_nasil_yapilir.txt · Son değiştirilme: 2013/11/12 01:17 (Dışarıdan düzenle)