Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kaydırma çubuğu

Languages:

Diller:

Linkler - SambaPOS V4

Linkler - SambaPOS V3

Linkler - SambaPOS V2

Linkler - Sosyal Medya

—-

tr:sambapos_v3_hesaplar_arasi_para_transferi

SambaPOS V3 Hesaplar Arası Para Transferi

Selamlar SambaPOS ailesi. Zaman zaman iş yerimizde ödeme türünü yanlış seçebiliriz. V2 de ters işlem yaparak bunu düzeltiyorduk bir gider hareketi ve bir gelirhareketi oluşturmamız gerekiyordu. Yine aynı şekilde posda biriken parayı nakite çevirip kasaya koyduğumuzda kredi kartından gider heraketi oluşturup nakit hesabına bir gelir hareketi oluşturmamız gerekiyordu.

Bu yöntem V3 de tarih oluyor. Tek bir işlem ile aktarmamızı gerçekleştirebiliyoruz. Bunu yapmanın çeşitli var. Dökümanda 3 ayrı yöntem anlatılacak genel yapı olarak aynı yöntemler, farkı ise buton butonların az yada çok sayıda olması dökümanı incelediğiniz zaman daha iyi anlayacaksınız.

1. Yöntem Her akış için bir buton oluşturmak. Yani 3 ödeme şeklimiz varsa eğer

  • Nakitten kredi kartına geçiş
  • Nakitten yemek çekine geçiş
  • Kredi kartından nakite geçiş
  • Kredi Kartından yemek çekine geçiş
  • Yemek çekinden nakite geçiş
  • Yemek çekinden kredi kartına geçiş

Bu hesaplarımızın hepsi ödeme hesabı olduğu için hesaplar arası direk geçiş yapamıyoruz. Bunun için aktarma hesapları oluşturmamız gerekmektedir. Her geçiş için ayrı bir hesap oluşturabileceğimiz gibi tek bir aktarma hesabı oluşturup bütün aktarmaları o hesap üzerinden yapabiliriz.

Yönetim > Hesaplar > Hesap Şablonları > Hesap Şablonu Ekle

Yönetim > Hesaplar > Hesaplar > Hesap Ekle

Yukarıda listelediğimiz her aktarma şekli için iki adet hesap hareket tipi ekleyeceğiz. Örneğin Nakitten kredi kartına geçiş yapmak için önce nakitten aktarma hesabına sonrada aktarma hesabından kredi kartına geçişi sağlıcak hesap hareket tiplerini tanımlayacağız. Dökümanda sadece biri için oluşturdum benzer şekilde 6 hareket için yoplam 12 tane oluşturmanız gerekmektedir.

Yönetim > Hesaplar > Hareket Tipleri > Hesap Hareket Tipi Ekle

Bu oluşturduğumuz hareket tiplerini bir döküman tipi oluşturup orada kullanacağız.

Yönetim > Hesaplar > Döküman Tipleri > Döküman Tipi Ekle

6 Aktarma çeşidi için yukardakine benzer şekilde 6 adet döküman tipi oluşturmamız gerekmektedir. Hesap Şablonu olarak aktarma hesabının seçili olması önemlidir aksi halde hesaplar kedi içlerinde aktarma yapacaktır ve sonuç olarak hesaplar arası aktarma gerçekleşmeyecektir. Hesap detaylarına girmeden oluşturabilmek için toplu oluştur seçili olmalıdır. Ve bu işlemi sadece admin yapmasını isteyeceğimiz için ilişkiler o şekilde düzenlenmelidir.

Döküman tipi belgemizde hesap şablonu olarka aktarma hesabı seçtiğimiz için bu düğmeler sadece aktarma hesabının olduğu ekranlarda görünecektir. Düğmeleri görebilmek için Hesap ekranımıza aktarma hesabını ekliyoruz. Aktarma hesabı bakiyesi sürekli 0 olacaktır. Aktarma hesabını göremek istemiyorsanız sıfır bakiyeleri hesapları gösterme diyerek gözükmesini engelleyebilrsiniz. Aktarmayı sizden başkası yapmasına izin verdiyseniz aktarma yapılıp yapılmadığını kontrol etmek isterseniz hesap detaylarına ulaşabilmek için hesabı görünür yapmanız gerekir. Yada başka bir hesap ekranında görünmesini sağlayabilrsiniz.

Aktarma yapmak için sağdaki butona tıklayıp aktarma hesabını seçip miktarı yazmanız yeterli olacaktır. Ancak yukarda bir yere tıklamadan oluştur butonu aktif olmamaktadır. Bunun için bir düzenleme zamanla yapılacaktır.

1. yöntem ödeme hesap sayımız azken daha kullanışlı ancak ticket çeşitleri ve posların çeşitlenmesiyle ödeme hesaplarımız 10 lara kadar ulaşabilmekte 10nun 2li kombinasyonundan yaklaşık 45-50 tane buton oluşturmamız gerekir buda 100 tane hesap hareket tipi eklememizi gerektirir. Belki bunların birçoğunu hiç kullanmayacağız. Bunun için 2. bir yöntem anlatacağım ve 3. yöntemde buna benzer bir yontem.

2. yöntem nakite geçiş 3. yöntem ise nakitten geçiş. Daha açıklayıcı olmak gerekirse nakite geçiş dersek paranın geleceği hesap belli nakit hesabı ancak hangi hesaptan gelcek kredi kartından mı yemek çekinden mi yoksa başka bir hesaptanmı. Nakiiten geçişte tam tersi paranın çıkacağı hesap belli nakiiten çıkacak ama hangi hesaba gidecek kredi kartınamı yemek çekinemi. İki yöntemde birbirinin aynısı aslında hangisini tercih ederseniz onu kullanabilirsiniz. Hatta sadece ikisini oluşturup bütün hesaplar arası geçişi iki adımda yapabilirsiniz. Önce kredi kartından nakite sonra nakitten yemek çekine geçiş yaparsınız işlem tamam.

Sadece 2. yöntemle yada 3. yöntemle yapmak istersek her hesap için bir döküman tipi ve 2 hesap hareket tipi eklememiz gerekecektir. Dolayısıyla 5 hesabımız var 10 hareket tipi gerektirir.

Nakitten geçiş, kredi kartından geçiş,multinetten geçiş,sodexo dan geçiş,yemekçekinden geçiş,kredi kartı2 den geçiş olarak sıralarınır. Hesap sayısı fazla ise 1. yöntem kadar olmasada buton ve döküman kalabalığı yaratır.

Ben 2. ve 3. yöntemi bir arada kullanıp 2 işlemde tamamlayacağım ve bu yöntemi öneririm. Kredi kartı yerine yemek çeki kapatılmadığı sürece coğu işlemi tek adımda gerçekleştirebilirsiniz. Zaten gün geçip diğer hesaplardaki paralar nakite döndüğü sürece nakite geçiş bize sürekli lazım olacak olası hataları düzenlemek içinde nakitten geçişi tanımlayacağız.

Uzun lafın kısası Ödeme hesaplarınız 3 den fazla değilse 1. yöntemi, fazlaysa aşağıdaki yöntemi kullanmanızı öneririm=))

İlk Başlar 1. Yöntem ile aynı

Yönetim > Hesaplar > Hesap Şablonları > Hesap Şablonu Ekle

Yönetim > Hesaplar > Hesaplar > Hesap Ekle

Yönetim > Hesaplar > Hareket Tipleri > Hesap Hareket Tipi Ekle

Yönetim > Hesaplar > Döküman Tipleri > Döküman Tipi Ekle

Yönetim > Hesaplar > Hesap Ekranları > Genel düzenlemeye giriyoruz

Aktarma hesaplarını hesap şablonlarına ekliyoruz.

Ve Hesaplar Arası Aktarmamız tamamdır. Nakite geçiş yada nakitten geçiş düğmelerine tıkladıktan sonraki ekranda ödeme hesapları yazan yere paranın geçeceği hesabı yazmamız yeterli olacaktır. Yandaki oka tıkladığımızda hesaplar listelenmez hesap adını yazmaya başlayın 2 3 harften sonra kendi otomatik yazacaktır.

İyi Çalışmalar
Arda Köse

Notlar:

Yukarıda anlatılan uygulamalar için SambaPOS V3.022 veya üzeri bir versiyon kullanmalısınız.

Bu uygulamanın yapıldığı örnek SDF veritabanı dosyasını Buradan İndirebilirsiniz

tr/sambapos_v3_hesaplar_arasi_para_transferi.txt · Son değiştirilme: 2013/11/12 01:22 (Dışarıdan düzenle)