Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kaydırma çubuğu

Languages:

Diller:

Linkler - SambaPOS V4

Linkler - SambaPOS V3

Linkler - SambaPOS V2

Linkler - Sosyal Medya

—-

tr:yeni_odeme_tipi_nasil_eklenir

Yeni Ödeme Tipi Nasıl Eklenir?

SambaPOS kurulduğundan sabit olarak Nakit, Kredi Kartı, Yemek Çeki ve eğer Müşteri Hesabı seçilmiş ise Açık Hesap yöntemleri ile ödeme tahsilatı yapabiliyordu.

SambaPOS V3 ile artık kendi ödeme yöntemlerinizi özelleştirebileceksiniz.

Örneğin işletmenizde Yemek Çeki kabul etmiyorsanız, ekranınızda göstermeyebilir veya kullandığınız tüm bankaları kredi kartı POS larını ayrı ayrı tanıtarak raporlarını ayrı ayrı alabilirsiniz.

Bu dökümanımızda Kredi Kartılarını bankalarını göre yeniden düzenleyeceğiz

Operasyon

  1. Mevcut Kredi Kartı butonu kaldıracağız.
  2. 2 tane farklı bankanın POS hesabını ve butonlarını ekleyeceğiz.
  3. Müşteri hesaplarında da bu iki bankanın ödeme tiplerini kullanabilmeliyiz.

A.) Yeni İki Bankanın Kredi Kartı POS Hesaplarını tanımlamak

Ödeme ekranı içinde yer alan butonlaru eklemeden evvel bu butonlara tıklandığında arkada çalışacak olan Hesap Sistemi içerisinde yer alan Hesapları tanıtmamız gerekiyor, Diğer dökümanlardan da hatırlayacağınız gibi bu bir kaç adımdan oluşan hızlı bir işlem.

1. Hesapların Açılması

Yönetim > Hesaplar > Hesaplar menüsüne gelip Solda bulunan Hesap Ekle butonuna tıklayarak ilk Banka POS kartımızın hesabını tanımlamaya başlayabiliriz,

Açılan ekranda Hesap Adı, alanına uygun bir isim verdikten sonra Hesap Şablonu alanına bu Hesabın çalışacağı Hesap Şablonunu seçiyoruz, Kredi kartlarımızı Ödeme Hesaplarımızada takip edeceğimiz için burada Ödeme Hesaplarını seçiyor ve Para Birimi alanını boş bırakarak Kaydet butonuna basıyoruz.

İlk Pos'umuzu ekledikten sonra, aynı işlemleri diğer banka POS'umuz içinde yapıyoruz.

2. Hareket Tiplerinin Tanımlanması

Hesapları tanıttıktan sonra tanımladığımız bu hesapların giriş çıkış hesap şablonları ve alt hesaplarını tanımlamamız gerekiyor. Yönetim > Hesaplar > Hareket Tipleri menüsüne geldikten sonra Hesap Hareket Tipi Ekle butonuna tıklıyoruz ve Yeni Hareket Tipimize uygun bir isim verdikten sonra Source Account Type (Kaynak Hesap Tipi) alanına “Müşteri Hesapları” şablonumuzu seçiyoruz Target Accout Type (Hedef Hesap Tipi) alanına ise bu ödemenin kaydedileceği “Ödeme Hesapları” nı seçiyoruz.

Default Source Account (Varsayılan Alt Hesap) alanını Müşteri Hesaplarının içinde bulunan herhangi bir hesap üzerinden yapabileceğimiz için boş bırakıyoruz. Default Target Account (Varsayılan Hedef Hesap) alanını ise hangi kartı tanımlıyorsak onun için açtığımız alt hesabı seçiyoruz.

Kaydet tuşuna bastıktan sonra aynı işlemi diğer banka pos cihazı içinde kendi alt hesabına göre yaparak kaydediyoruz.

3. Döküman Tipi Tanımlama

Bu tanımlama bize Müşterilerimize Açık Hesaplarına borç tanımladıktan sonra, ileri bir tarihte Bu farklı Kredi Kartı ödeme tipleri ile bize ödeme yapmları durumunda kullanılacak butonların tanımlanması için gereklidir. Yine iki kartımız içinde aynı tanımlamaları yapıyoruz.

Yönetim > Hesaplar > Döküman Tipleri menüsünde Döküman Tipi EKle butonuna bastıktan sonra belgemize uygun bir isim veriyoruz. Örn: Müşteri Garanti POS KK Bİr alt satırda butonumuzun üzerinde gözükmesini istediğimiz yazıyı tanımlayacağımız Düğme Başlığı alanı mevcut. BU alan Hesaplar içerisinde bu hesabın adının tanımlanacağı alandır. Daha sonra bankaların renklerine göre ayrım yapılabilmesi için butonlarımızı farklı renklerde boyayabiliriz.

Hesap Şablonu alanı; Bu hesabın çalışacağı Şablonu belirler, bu hesabımız Müşterilerin açık hesaplarından tahsilat yaparken kullancağımız için “Müşteri Hesapları”nı seçiyoruz.

Varsayılan Miktar, Bu alan kredi kartında yapılacak tahsiletın otomatik gelmesini istediğimiz durumlarda listeden [Bakiye] alanını seçtiğimiz, boş bıraktığımızda ise rakamın elle girilmesini sağlayan alandır.

Açıklama Şablonu; Hesap hareketlerini oluştururken bu satır hakkında yazılacak Açıklama yazısının tanımlandığı alandır.

Döküman Tipi: Bu tanımladığımız banka Kredi Kartı ödeme tipinin hangi Döküman Tipini kullanacağını tanımlandığı alandır. Tanımladığımız Kredi Kartı hesabının cinsine uygun olnanını seçiyor ve İlişkiler tabına geçiyoruz.

İlişkiler tabı içerisinde tanımladığımız bu hesabın hangi Terminallerde Hangi Roldeki kullanıcılara ve hangi Departmanlarda gözükeceğinin seçildiği alandır.

Eğer tüm kullanıcılarımız bütün departmanlarda kullanabilsin istiyorsak bir kere Ekle butonuna basarak yeni bir satır ekliyor ve alanların * olarak kalmasını sağlıyoruz. Bu durumda her rolden her terminalden her departmandan demiş oluyoruz.

iki Banka kartı içinde ayrı ayrı Döküman Tipi tanımlıyoruz. Bu Hesap tiplerini tanımladıktan sonra Hesapların tanımlanması bitmiş oluyor.

Döküman Tiplerimiz de tanımladığımızda, Açık Hesap tahsilatı yaptığımız da aşağıdaki ekranı görebileceğiz.

4. Ödeme Tipi Tanımlanması

Hesap işlemlerinin tanımı bittikten sonra, tanımaladığımız bu hesapların Adisyon içerisinde Ödeme Tİpi olarak gelmesini sağlayacağız.

Yönetim > Adisyonlar > Ödeme Tipleri alanına geliyor ve Ödeme Tipi Ekle butonuna basıyoruz,

Şablon adımız Ödeme Sayfasında buton eklediğimizde üzerinde gözekeceği addır. Bunun için kısa ama anlamlı isimler veriyoruz. Hesap Hareket Tİpi olarak Ödeme Hesaplarını seçiyoruz, Hesap olarak ise bu butonun çalıştıracağı alt hesabı uygun banka modeline göre seçip, Ödeme Ekranındaki butonumuzun renginide seçip son olarak font büyüklüğü ayarımızı da yapıyoruz. Default olarak Font büyüklüğü 40 dır.

Ana tanımlamalar bittiikten sonra; ilişkiler tabına geliyoruz,

Bu tab, bu ödeme biçiminin kullanılacağı yerleri tarif ediyor.

Rol, Departman, Adisyon Tipi, gibi seçilebilir özelliklerin yanısıra, Ödeme Ekranında Gösterme ve Adisyon altında Göster (Fastfood) özelliklerinin tanımlanabileceği alandır.

Ekle linkine tıklayarak bir satır açıyor ve Ödeme Ekranında Göster kutucuğunu seçili hale getiriyoruz. ve Kaydet butonuna basıyoruz.

Aynı Ödeme Tİpi tanımını diğer kartımız içinde yaptıktan sonra işlemimiz tamamlanmış oluyor.

5. Eski Kredi Kartı butonunun Ekrandan Kaldırılması

Yönetim > Adisyonlar > Ödeme Tipleri menüsünde bulunan Kredi Kartı satırının üzerinde çift tıklayarak bu Ödeme Tipinin özelliklerine geliyoruz ve İlişkiler tabına tıklıyoruz. Burada bulunan satırı işaretleyip Sil linkine tıkladıktan sonra kaydet butonuna basıyoruz ve bu Ödeme Tipimimi devre dışı bırakmış oluyoruz.

Ödeme Tipinin tamamen silinmesi eskiden alınmış olan Kredi Kartı ödemelerinin Raporlarda hata vermesine neden olacağından sadece ekranımızdan butonu bu şekilde kaldırıyor ve komple silmiyoruz.

Sonuç; SambaPOS'dan LogOut olup tekrar Login olduğumuzda ve Ödeme Sayfamıza geldiğimizde aşağıdaki gibi bankalarına göre ayrılmış özel Tahsilat butonlarını göreceğiz.

Aynı Şekilde bir süre çalışıp işlemler yaptığımızda da aşağıdaki ekranda da görüleceği gibi Hesaplarımızın ve Kasamızın biçimlendiğini görebileceğiz.

Notlar:

Yukarıda anlatılan uygulamalar için SambaPOS V3.007 veya üzeri bir versiyon kullanmalısınız.

Bu uygulamanın yapıldığı örnek SDF veritabanı dosyasını Buradan İndirebilirsiniz.

tr/yeni_odeme_tipi_nasil_eklenir.txt · Son değiştirilme: 2013/10/01 18:26 (Dışarıdan düzenle)